• Jo 70 euron tilaukset ilman toimituskuluja!
  • Jo 70 euron tilaukset ilman toimituskuluja!

Pesupähkinät 200g

4,50 €
−56 %
2,00 €
Varastossa

Kuvaus

Jutta pesupähkinät ovat Sapindus mukorossi pesupähkinöitä Nepalista. Niiden pesuteho perustuu pähkinöiden kuorissa olevaan sapoiiniin, joka liukenee yli 30-asteisessa vedessä ja toimii luontaisena pesuaineena.


Ne eivät jätä pyykkin kemiallisia jäämiä, ja sopivat siksi erityisen hyvin kestovaippojen ja lasten vaatteiden pesuun. Ne soveltuvat kaikkeen pyykkiin, myös villavaatteiden ja silkinpesuun sekä käsipyykkiin.


Pähkinöihin on saatavilla käteviä kotimaisia Jutta-pesupusseja. Pähkinät voi laittaa koneeseen ja kuivattaa pesun jälkeen pussissa.


Pesupähkinät kasvavat villeinä pääasiassa Etelä- Kiinassa, Intiassa sekä Nepalissa. Nimestään huolimatta ne eivät ole pähkinöitä vaan luu-marjoja, kuten kirsikka. Pesupähkinät ovat syömäkelvottomia, mutta niitä on käytetty monien vuosituhansien ajan pyykinpesuun ja vielä 1960-luvulla ne olivat yleisessä käytössä vuoriston asukkaiden keskuudessa Intiassa ja Nepalissa. Sen tiedettiin sopivan erityisen hyvin villan ja silkin pesuun. Pesupähkinöitä käytettiin myös shampoona ja luonnonmukaisessa vanhassa intialaisessa lääketieteessä, Ayurvedassa muun muassa psoriasiksen hoitoon. Ikivanha perinne on tosin osittain unohtunut länsimaisten pesuaineiden vallatessa markkinat.


Käyttö

Pesukoneen rumpuun laitetaan 1-2 pientä kangaspussia,joihin on laitettu 3-4 pesupähkinän puolikasta kuorta. Määrää voi lisätä pyykin likaisuuden mukaan ja käytössä oppii nopeasti huomaamaan mikä on sopiva annostelu omalle pyykille.

Kuoret voi käyttää pari kertaa uudestaan kuivumisen jälkeen. Lopulta ne heitetään biojätteeseen, josta ne edelleen hajoavat luontoon eivätkä kuormita vesistöjä.

Huuhteluainetta ei tarvitse käyttää lainkaan, sillä pesupähkinät jättävät pyykin pehmeäksi. Pesupähkinät ovat hajusteettomia mutta jos puhtaanpyykin halutaan tuoksuvan voi huuhteluainelokeroon laittaa pari tippaa hyvän tuoksuista eteeristä öljyä.