Kestovaippa on pestävä ja uudelleen käytettävä vaippa. Jo osa-aikainen kestovaippojen käyttö säästää niin rahaa kuin luontoakin.

Erilaisia kestovaippoja:

1. Sisävaippa

Sisävaippa on vaipan imevä osa. Se voi olla valmiiksi muotoon ommeltu tarroilla, neppareilla tai erillisellä kiinnittimellä snapilla suljettu. Sisävaippa voi olla myös taiteltava kuten harso tai pötkyläksi ommeltu vaippa. Sisävaippa tarvitsee aina kosteuden pidättämiseen joko PUL-kankaiset vaippahousut tai villavaippahousut. Etenkin vastasyntyneillä harso on oiva sisävaippa.

2. Vaippahousut

Vaippahousut ovat vaipan kosteutta pidättävä osa. Vaippahousuina käyttään PUL-kankaasta ommeltuja housuja tai villavaippahousuja. Villavaippahousuissa käytetty lanka on erityisesti vaippoihin soveltuvaa lankaa kuten hahtuvalanka.

3. Taskuvaippa

Taskuvaipassa on kosteuden pidättävä ulkokangas sekä sisäkangas, joiden väliin jää tasku/pussi erikseen lisättävälle imumateriaalille. Tässä taskussa voi käyttää esim. taiteltua harsoa tai valmiiksi pötkön muotoon ommeltuja imuja. Imujen määrää voi lisätä tarpeen mukaan ja vaipat kuivuvat nopeammin, kun imuosan voi kuivattaa erikseen. Valmiiksi pakattuina taskuvaipat ovat helppoja käyttää.

4. All in one vaipat

Tällaisia vaippoja käytetään kertakäyttövaippojen tapaan, sillä niissä on samassa sekä kosteuden imevä osa että kosteuden pitävä osa. Käytön jälkeen vaippa vain laitetaan pesuun.

5. Harjoitteluhousut

Kuivaksi opetteluvaiheessa on kätevää käyttää harjoitteluhousuja. Niissä on kosteuden pitävä ulkoosa ja ohut imuosa, jolloin ne pitävät pienet vahingot sisällään. Niitä käytetään kuten pikkuhousuja.

6. Lisäimut

Pienellä vauvalla esimerkiksi muotoon ommeltu sisävaippa on aivan riittävä, mutta lapsen kasvaessa tai yöllä voidaan tarvita lisäimuja. Imumateriaaleja on kahdenlaisia nopeita imuja sekä hitaita imuja.

Nopeat imut imevät kosteuden nopeasti, mutta niiden imukyky ei ole niin suuri. Esimerkiksi puuvillaharsot, flanellit tai mikrokuituimut ovat nopeita imuja.

Hitaat imut imevät kosteuden hitaammin, mutta niiden kyky sitoa kosteutta itseensä on suurempi kuin nopeissa imuissa. Ne myös pitävät kosteuden sisällään paremmin kuin nopeat imut. Hitaita imuja ovat esimerkiksi bambu ja hamppu.

Parhaan tuloksen saakin yhditelemällä nopeita ja hitaita imuja siten, että nopea imu on lähempänä lapsen ihoa ja hidas imu kauempana. Huomaathan kuitenkin, että mikrokuituimu ei sovellu suoraan ihoa vasten käytettäväksi.

7. Lisätarvikkeet

Muita tarvikkeita, joita voi halutessaan käyttää kestovaippailussa:

Snapit, joita käytetään vaipan kiinnitämiseen.

Kuivaliinat, joita voi käyttää päällimmäiseä lapsen ihoa vasten. Estää esimerkiksi vastasyntyneellä maitokakan tarttumisen itse vaippaan.

Vaippapussi, jossa voi kuljettaa niin likaiset kuin puhtaat vaipat.